Design Avonturen: de Badkamer Challenge

Badkamer verbouwing, ontwerptekening en plattegrond, interieurontwerp MstudioBees

Dit huis is van begin 1900 – kijk mee naar de complete badkamer verbouwing!

De laatste ‘upgrade’ vond plaats in de jaren ’70.  Hoog tijd dus voor een ingrijpende metamorfose.

Ik ben teruggegaan naar de basis – de originele blauwdruk bouwtekeningen – en heb van daaruit voor alle ruimtes een nieuwe indeling getekend met een interieur ontwerp dat past bij het huis én onze wensen. Hierbij ben ik steeds uitgegaan van een duidelijke missie: moderniseren met respect voor de oorspronkelijke architectuur.  Alles uiteraard met een duidelijke MstudioBees signatuur.

 

Wensenlijst

  • van deze ene ruimte 2 aparte badkamers maken
  • een ruime inloopdouche en dubbele wastafel in de ‘master bathroom’
  • een wastafel, douche en toilet in de ‘ kids bathroom’
  • vloerverwarming
  • een warm en rustig interieur ontwerp

 

Slopen van de oude badkamer

Dit was volgens mijn zoon het allerleukste deel van deze badkamer verbouwing.

De aannemer kon niet direct beginnen. Door zelf zoveel mogelijk losse onderdelen te verwijderen en het bad en tegels eruit te slopen bespaarden we tijd en dus geld.

 

Oude badkamer met bruine tegels en roze wastafel. Design avonturen badkamer verbouwing  tegels verwijderen, badkamer verbouwing

 

 

Tip: wel even nalopen waar de leidingen zitten voordat je iemand een sloophamer in handen geeft! Doe ik de volgende keer ook…

 

Ontwerp Challenge

T’is net puzzelen!

Aan de gevel mocht niets worden veranderd

Dus dat hele grote raam… dat kon niet weg! Door een diepe inloopdouche te creëren spettert het water niet tot het raam, daardoor is er geen douchedeur nodig. Melkglas in het raam zorgt toch voor privacy.

Van 1 badkamer naar 2 in dezelfde ruimte, maar hoe?

Net even anders denken dan de standaard indeling… dan nauwkeurig meten, rekenen en de muren goed intekenen. Bij de badkamerwinkel werd mij verteld dat wat ik wilde absoluut niet mogelijk was (nou ja, de software kon niet out-of-the-box denken..). Na overleg met de aannemer* hebben we het gewoon zelf gedaan.

 

Tip: Wijkt het ontwerp af van wat ‘standaard’ is? Bespreek het met vakmensen zoals de aannemer / loodgieter / tegelzetter etc. Dan kan het soms gewoon wél. Of niet… maar dan was ik er niet over gaan bloggen.

 

Waar komt de deur naar de tweede badkamer?

De lange muur tussen de badkamer en de kinderkamer is geen draagmuur. Hierdoor was het mogelijk om een deuropening te maken die toegang geeft tot de en-suite badkamer.

Hoe zorg ik voor een ruimtelijk gevoel voor iedereen?

Een grote tegel die wordt doorgetrokken over de volledige hoogte van alle muren van de master bathroom geeft een gevoel van ruimte, rust en wellness.

Voor de kinder badkamer, waar veel onderdelen op een klein oppervlak zijn gezet, koos ik voor witte tegels op de muur om de ruimte fris en licht te houden. Ik heb een raam in de buitenmuur laten zetten zodat er daglicht is en er goed kan worden geventileerd.

 

Tip: betrek kinderen, zeker als dit binnenkort pubers zijn, bij het proces. Samen iets nieuws in huis ontwerpen leert ze nadenken over hun eigen ‘stijl’. En ze gaan die badkamer ook zelf schoonhouden (als ik het maar vaak genoeg droom….).

              

2D tekening oud ontwerp, hier was de badkamer 1 grote ruimte. Badkamerverbouwing en totaal ontwerp MstudioBees  SketchUp 2D ontwerp tekening nieuwe situatie. Er ijn nu twee badkamers gerealiseerd in de ruimte waar eerst 1 badkamer was. Om dit te realiseren een extra deur gemaakt zodat de kinderbadkamer vanuit de slaapkamer te bereiken is.                    SketchUp 3D ontwerp MstudioBees van de nieuwe badkamers. Hier is goed te zien hoe creatief en goed doordacht omgaan met de bestaande ruimte heeft geleid tot het realiseren van twee badkamers waar voorheen slechts 1 badkamer was. Badkamer verbouwing .

Oud: originele  indeling | Nieuw: 2D floorplan | Nieuw: 3D view 

 

Welke kleuren kies ik voor beide ruimtes?

Kids bathroom: kleine kinderen worden groot. Deze badkamer is ontworpen met de gedachte dat ook een puber hier nog blij van wordt. De mozaïek wand die ik hier eerst voor tekende, is daarom vervangen door een enkele blauwe baan. Dit om het wit te doorbreken en het geheel iets kleurrijker te maken. Grijze tegels maken het wat stoerder. Ook hier zijn alle tegels van Mosa.

Master bathroom: Ik vind het fijn om gelijk rust te ervaren en een behaaglijk gevoel te krijgen als ik de badkamer instap. Daarom een keuze voor ‘warm neutrals’ in twee elkaar aanvullende tinten uit de Core Collection Terra van Mosa.

 

Resultaat

Badkamer voor kind, tiener. Douche, wastafel en toilet. Witte tegels met een blauwe baan die de ruimte optisch groter doet lijken. In de buitenmuur is een extra raam gerealiseerd. Totaal interieur ontwerp en verbouwing MstudioBees   Badkamer voor kind, tiener. Douche, wastafel en toilet. Witte tegels met een blauwe baan die de ruimte optisch groter doet lijken. In de buitenmuur is een extra raam gerealiseerd. Totaal interieur ontwerp en verbouwing MstudioBees.

 

Boven: kids bathroom | Onder: master badroom 

 

Master bathroom , Ouder Badkamer. Een ruime inloopdouche en dubbele wastafel. Naturel zandkleurige tegels in twee tinten en witte badkamermeubels houden de ruimte licht en aangenaam. Totaal interieur ontwerp en verbouwing MstudioBees   Master bathroom , Ouder Badkamer. Een ruime inloopdouche en dubbele wastafel. Naturel zandkleurige tegels in twee tinten en witte badkamermeubels houden de ruimte licht en aangenaam. Totaal interieur ontwerp en verbouwing MstudioBees   Master bathroom , Ouder Badkamer. Een ruime inloopdouche en dubbele wastafel. Design radiator en smalle opbergkast. Naturel zandkleurige tegels in twee tinten en witte badkamermeubels houden de ruimte licht en aangenaam. Totaal interieur ontwerp en verbouwing MstudioBees

 

*De verbouwing van ons huis is mede zo fantastisch goed gelukt dankzij de kennis & kunde van aannemer Lennard en zijn team. Geduld bij de onvermijdelijke tegenslagen en humor bij ontelbare bakjes koffie hebben hier ook zeker bij geholpen.

 

 

Meer Design Avonturen?
Ga dan snel naar deel 2 – De Keuken Challenge.
Of volg mij op Instagram of LinkedIn dan ben je als eerste op de hoogte!

 

En heb jij interesse in een badkamerverbouwing?
Neem dan contact met mij op.

TERUG NAAR ALLE ARTIKELEN