In dit blog schrijf ik over alles wat te maken heeft met mijn reis van Expat naar Repat. Hoe ik ervaarde dat de reverse culture shock echt bestaat en me verloren voelde, totaal niet meer snapte hoe het werkt hier in Nederland. In al die jaren dat ik met mijn man in het buitenland woonde heb ik gewerkt, gereisd, onze zoon werd geboren. Ik heb nieuwe culturen ontdekt, een diploma in een totaal nieuw vakgebied behaald, in elk nieuw land opnieuw een zakelijk en sociaal netwerk opgebouwd... dus hoezo vond ik het hier in Nederland ineens ingewikkeld om te netwerken?  Inmiddels ben ik hier weer helemaal 'thuis' en weet ik welke stappen er nodig zijn als je bijvoorbeeld weer terug bent en wil gaan solliciteren. Dat aanbod zie je verderop. Het belangrijkste onderdeel van jouw remigratie avontuur - want dat is het ! -> Waar ligt de balans tussen aanpassen aan Nederland en de expat-versie van jezelf blijven omarmen?

Blog - De reis van Expat naar Repat

  • Reverse Culture Shock bestaat echt!
  • Balans vinden tussen aanpassen aan NL en de expat-versie van jezelf is heel belangrijk
  • Jou helpen je weer (sneller) thuis te voelen in Nederland is mijn missie

 

In dit blog schrijf ik over alles wat te maken heeft met mijn reis van Expat naar Repat. Hoe ik ervaarde dat de reverse culture shock echt bestaat en me verloren voelde, totaal niet meer snapte hoe het werkt hier in Nederland. In al die jaren dat ik met mijn man in het buitenland woonde heb ik gewerkt, gereisd, onze zoon werd geboren. Ik heb nieuwe culturen ontdekt, een diploma in een totaal nieuw vakgebied behaald, in elk nieuw land opnieuw een zakelijk en sociaal netwerk opgebouwd... dus hoezo vond ik het hier in Nederland ineens ingewikkeld om te netwerken? 

Inmiddels ben ik hier weer helemaal 'thuis' en weet ik welke stappen er nodig zijn als je bijvoorbeeld weer terug bent en wil gaan solliciteren. Dat aanbod zie je verderop.

Het belangrijkste onderdeel van jouw remigratie avontuur - want dat is het !

-> Waar ligt de balans tussen aanpassen aan Nederland en de expat-versie van jezelf blijven omarmen?

 

Omdat er zoveel herkenning is als ik er met andere repats over praat, maak ik op dit moment ook een Podcast over dit onderwerp, hier op de website te beluisteren of via Spotify, Apple Podcasts en YouTube onder de naam Expat to Repat - je weer thuisvoelen in Nederland  

 

 

Ik vertel je graag iets meer over mij, Mirjam de Bakker, en mijn achtergrond en filosofie als Repat en ondernemer
reverse culture shock expat to repat blog

Reverse Culture Shock

januari 11, 2024

Wat houdt ‘Reverse Culture Shock’ in? De reverse culture shock wordt ook wel omgekeerde cultuurschok, re-entry shock of eigen cultuurschok genoemd. Maar om goed uit te leggen wat het is,…

Zeeuws strand met blauwe lucht en vrachtschip. Illustratie bij de blog wanneer ben je een Repat? Wat is de betekenis van de woorden Expat en Repat?

Wanneer ben je nou een Repat?

oktober 20, 2023

Wat is de betekenis van de woorden Expat en Repat? Het woord Expat klinkt je al wel bekend in de oren denk ik, maar wat is de betekenis van de…

bordje met straatnaam. van expat naar repat, je weer thuisvoelen in Nederland

De reis van Expat naar Repat – Hoe voel je je weer thuis in eigen land?

april 26, 2023

Terugkomen is moeilijker dan weggaan Inmiddels durf ik wel te zeggen dat ik weer echt thuis ben, hier in Nederland. Maar dat is zeker niet vanzelf gegaan; net als bij…

Blijf op de hoogte via mijn socials