Design Avonturen: de make-over van een 100 jaar oude trap

Make over en renovatie 100 jaar oude trp. MstudioBees interieur ontwerp. Blog te vinden op de website www.mstudiobees.nl

Dit huis is van begin 1900 – kijk mee met de complete verbouwing!

De laatste ‘upgrade’ vond plaats in de jaren ’70.  Hoog tijd dus voor een ingrijpende metamorfose.

Ik ben teruggegaan naar de basis – de originele blauwdruk bouwtekeningen – en heb van daaruit voor alle ruimtes een nieuwe indeling getekend met een interieur ontwerp dat past bij het huis én onze wensen. Hierbij ben ik steeds uitgegaan van een duidelijke missie: moderniseren met respect voor de oorspronkelijke architectuur.  Alles uiteraard met een duidelijke MstudioBees signatuur.

 

Deze keer: de make-over van onze 100 jaar oude trap 

Wensenlijst

  • nieuwe trapbekleding
  • nieuwe railing in oorspronkelijke stijl
  • klassieke uitstraling met een moderne twist
  • passend bij het ontwerp van de hal 

 

De oude trap

Groen en geel zeil uit de jaren ’70 bedekte deze prachtige trap. Nog voordat de aannemer de drempel overstapte heb ik dit er onmiddellijk afgesloopt. Niet alleen omdat het glad en levensgevaarlijk was, niet omdat het gewoon foeilelijk was, maar voornamelijk om te zien in welke staat ik de originele trap zou aantreffen. De originele trappaal, de leuningen en spijlen hebben de moderniseringsronde van de vorige bewoners niet overleefd. Gelukkig mochten we bij onze buurman 2 deuren verder foto’s maken van de originele uitvoering.

Er was hier en daar wel flink wat slijtage, en er zaten nog diverse verflagen op. We besloten de trap eerst grondig schoon te maken en te schuren!

 

make over 100 jaar oude trap. Interieur ontwerp en verbouwing, traprenovatie. Interieur inspiratie, interior designer, MstudioBees   make over 100 jaar oude trap. Interieur ontwerp en verbouwing, traprenovatie. Interieur inspiratie, interior designer, MstudioBees   Oude hal voor de renovatie. schrootjes en bruine tegels, jaren zeventig stijl.

Oude trap: hal in jaren ’70 stijl; de mooiste stijlkenmerken zijn helaas weggehaald door de vorige eigenaar

 

Tip: Stem goed af wanneer je de trap laat renoveren of schilderen, liefst zo laat mogelijk en zeker niet voordat al het grove verbouwings- en stucwerk gedaan is!

 

Ontwerp Challenge

Zorgen dat de trap in ere wordt hersteld en past binnen de rest van het ontwerp in de hal.

Het nadeel van te lang wachten

Na ruim een jaar is de hele verbouwing klaar… op de trappen na! Op dat moment kozen wij ervoor om even te wachten, want gingen we de trap nou lekker zo laten of komt er tóch die mooie, op maat gemaakte trapbekleding?

En dan vliegt de tijd, is er ineens een pandemie waardoor mijn favoriete trapbekledingspecialist ook niet langs kon komen met zijn koffer vol stalen, komt de vakman die de leuning met precies de juiste draai gaat maken helaas ook met een veel langere wachttijd en zo wennen we langzaam aan een kale houten trap met hier een daar wat verfresten.

 

Tip: Bij twijfel, ga terug naar het originele moodboard of stijladvies van je interieur ontwerper, zeker als een deel van de uitvoering van een verbouwing later plaatsvindt!

 

Investeren in vakmanschap

Bij het totaalontwerp voor deze verbouwing heb ik duidelijke keuzes gemaakt. Een modern en comfortabel huis, maar wel met respect voor de originele sfeer en intentie van de architect. De hal is het meest klassieke deel van het huis geworden, heel bewust omdat vanaf het eerste moment duidelijk was dat deze trap het verdiende om in ere te worden hersteld!

Nadat de houten schrootjes waren verwijderd hebben we net zo lang gezocht tot we de juiste vakmensen vonden; de een heeft een fantastische draaibank waardoor we exact de juiste draai en ontwerp voor de leuning naar boven konden laten uitvoeren. En via hem vonden we ook de topper die de trappaal heeft gemaakt en geplaatst en alles zo heeft aangeheeld dat je niet meer ziet wat er in 1903 al was en wat er in 2023 nieuw is bijgekomen.

 

Trap renovatie en trap make over. De trap is helemaal schoon, geschuurd en geverfd en klaar voor de trapbekleding.   schuren, gronden, primer, bijwerken traptreden, verven in Farrow and Ball verf Cornforth white. Trap renovatie

De make-over

En vanaf dat moment wist ik het zeker; het was tijd om de stalen die inmiddels al een jaar of wat in mijn ‘stoffen & stalen schatkamer’ verbleven tevoorschijn te halen. De treden worden straks bedekt, maar alles wat daaromheen zichtbaar blijft, krijgt de volledige ‘make-over’ behandeling:

schuren – schoonmaken – gronden – opschuren en bijwerken/opvullen – schoonmaken – tweede keer gronden – licht opschuren en alles nalopen – schoonmaken – aflakken ….

Een week later waren de trap en ik er helemaal klaar voor! Wat een metamorfose!!!! Kijk zelf maar….. ik kan je wel verklappen dat ‘lomp naar beneden stampen’ nu is vervangen door ‘elegant afdalen’ ….

 

Tip: Wees lief voor je huis. Neem de tijd om het goed te doen; dan gaat alles weer veel langer mee en zit je niet binnen no time met afgebladderde hoekjes!

 

de trap zonder zeil en kaal geschuurd. Renovatie oude trap, Interieur ontwerp en verbouwing. MstudioBees   schuren, primer, verven traprenovatie. trap klaar om te bekleden

Hierboven: de kale trap vóór de renovatie | de trap geschuurd en geverfd, het wachten is op de trapbekleding!         

 

Welke kleuren kies ik voor de trap?

De belangrijkste overweging hier is dat de kleur van de trapleuning, paal, spijlen, et cetera (dus alles behalve de traptreden zelf) past bij zowel de tegels op de muur en de vloer van de hal, als de vloer op de eerste verdieping, als de trapbekleding zelf.

Ik heb gekozen voor Farrow&Ball. Insider tip: voor al je projecten vind je niet alleen de juiste verf maar ook een goede sparringpartner bij Vestingh in Bussum!

 

Farrow and ball cornforth white verf op de trapleuning en rails. Trap make over

 

Resultaat

elegante uitstraling na de make over van de 100 jaar oude trap. Een combinatie van zwart, crème en sisal vormt de klassieke trapbekleding   De trap is klaar! wat een plaatje is het geworden, onherkenbaar. MstudioBees kan ook jouw trap een volledig make over geven

De hal en de trap zijn onherkenbaar na de make-over en traprenovatie, bekijk de rest van het huis op de projectpagina Hoekwoning Hilversum Boomberg

 

*De make-over van de trap is mede fantastisch goed gelukt dankzij het vakmanschap van trapbekleding.nl 

 

Meer Design Avonturen?
Volg mij dan op Instagram of LinkedIn dan ben je als eerste op de hoogte!

En heb jij interesse in een verbouwing of restyling?
Neem dan contact met mij op.

TERUG NAAR ALLE ARTIKELEN