Design Avonturen: de Keuken Challenge

blog over keuken verbouwing met ontwerptekening en plattegrond. MstudioBees

Dit huis is van begin 1900 – kijk mee naar de complete keuken verbouwing!

De laatste ‘upgrade’ vond plaats in de jaren ’70.  Hoog tijd dus voor een ingrijpende metamorfose.

Ik ben teruggegaan naar de basis – de originele blauwdruk bouwtekeningen – en heb van daaruit voor alle ruimtes een nieuwe indeling getekend met een interieur ontwerp dat past bij het huis én onze wensen. Hierbij ben ik steeds uitgegaan van een duidelijke missie: moderniseren met respect voor de oorspronkelijke architectuur.  Alles uiteraard met een duidelijke MstudioBees signatuur.

 

Wensenlijst

  • een ruime open woonkeuken
  • een ontbijtbarretje op stahoogte
  • veel natuurlijk licht, een glazen achterpui
  • een warm en rustig interieur ontwerp

 

De oude keuken

Net als de badkamer uit mijn vorige blogartikel is ook hier te zien dat dit model uit de jaren ’70 stamt. De muur naar de eetkamer zou er sowieso uitgaan, en omdat er ruimte was om uit te bouwen had ik de vrije hand bij het ontwerpen van de keuken en het maken van het bijbehorende lichtplan.

Parallel hieraan uiteraard steeds overleg met de aannemer en constructeur over o.a. de positie van de stalen versteviging nodig voor de uitbouw.

 

   

Oude keuken: uitzicht op de tuin en foto met zijgevel met groot raam 

 

Tip:

Ook alle electra en leidingen zijn vervangen, evenals de gehele vloer op de benedenverdieping. Door alle wensen al in een vroeg stadium met de aannemer te bespreken voorkom je verrassingen op een later tijdstip!

 

Ontwerp Challenge

T’is net puzzelen!

Aan de gevel mocht niets worden veranderd

Dus dat hele grote raam… dat kon niet weg!

Ook vind ik ventilatie belangrijk en kan het raam dus helemaal open. Een leuke uitdaging dus, om een keuken te tekenen waar én alle apparatuur en functies van de keuken én veel werkblad én dat barretje én voldoende bewegingsruimte te vinden is.

Een ontbijtbarretje

De keuze voor een hoge bar heeft heel goed gewerkt. Voor vrienden is het een geliefde borrelplek. Voor het gezin is het een fijne manier om met elkaar te kletsen terwijl er aan de andere kant wordt gekookt. Doordeweeks gaat de laptop erop en kun je afwisselend staand en zittend werken, met vogeltjes op de achtergrond….  heerlijk! Ook de krant lezen met een koffietje erbij is fijn, omdat er zoveel licht is.

En…. als je aan de eettafel zit, zie je wel de bar maar niet de troep in de keuken… ideaal!

 

Tip: Vertel je interior designer wat voor jou belangrijk is! Ik ontwerp huizen waarin wordt gelééfd…. en hou daar dus rekening mee in mijn designs.

 

Hoe zorg ik voor maximale lichtinval?

Veel glas is een logische manier om licht binnen te krijgen. ik heb ervoor gekozen om zowel een deur als een schuifpui te tekenen. Vanuit de eetkamer stap je zo op het terras. In de zomermaanden leven we veel buiten aan een lange tafel. Dan is het fijn als je ook via de keukendeur in en uit kan en dat ook daar licht binnenkomt.

 

Tip: denk meteen goed na over zonwering. Onze eetkamer ligt op het zuiden, een grote kantelbare parasol op het terras zorgt voor voldoende schaduw op warme dagen en dunne gordijnen voor de schuifdeuren filteren het felle licht. Wel zo fijn als je net zit te ontbijten.

 

     

Boven: oude plattegrond keuken | nieuw ontwerp plattegrond keuken
Onder: 3D tekening nieuwe keuken        

 

 

 

Welke kleuren kies ik voor de keuken?

Ik hou van kleur, maar kan me ook heel goed vinden in interieurs waar alleen naturel tinten worden gebruikt. Ditmaal heb ik gekozen voor een mix:

  • een hele lichte gietvloer (RAL9001, ofwel koffiemelk)
  • de keukenkasten hebben de naam truffelbruin, een warme neutrale kleur 
  • het werkblad is wit gemarmerd composiet; een fijn materiaal dat goed schoon te houden is. Als je net als ik vaak meer specerijen zoals kerriepoeder op het werkblad schudt dan in de pan weet je wat ik bedoel!
  • het kleinste muurtje naast het koffie apparaat heb ik behangen, zo begint de dag altijd vrolijk!
  • onder het barretje ben ik in de weer gegaan met de diepgele kleur ‘Hop’

Het gebruik van deze kleur is een knipoog naar de originele verfkleuren uit 1900, die ik bij het afkrabben van oude lagen tegenkwam. Op meerdere plekken in huis heb ik me hierdoor laten inspireren, maar daar vertel ik je meer over in een ander Design Avontuur!

 

Resultaat

  

De nieuwe keuken, meer beelden  zijn te vinden op deze pagina

 

*De verbouwing van ons huis is mede zo fantastisch goed gelukt dankzij de kennis & kunde van aannemer Lennard en zijn team. Geduld bij de onvermijdelijke tegenslagen en humor bij ontelbare bakjes koffie hebben hier ook zeker bij geholpen.

 

 

Meer Design Avonturen?
Volg mij dan op Instagram of LinkedIn dan ben je als eerste op de hoogte!

En heb jij interesse in een keukenverbouwing?
Neem dan contact met mij op.

TERUG NAAR ALLE ARTIKELEN